Søg støtte

Søg

Nyhed -

I dag lancerer Region Midtjylland ny hjerteløberordning

Uanset hvor man bor eller færdes i Region Midtjylland, kan man melde sig som frivillig i TrygFondens Hjerteløberordning til at rykke ud for at give livreddende førstehjælp eller bringe en hjertestarter frem, hvis der er et hjertestop i nærheden. Målet er, at flere skal overleve.


Hvis flere mennesker skal overleve hjertestop i fremtiden, er der brug for danskernes hjælp. Derfor har Region Midtjylland, på baggrund af gode erfaringer med TrygFonden Hjerteløber i Region Hovedstaden, indgået et samarbejde med TrygFonden om at udrulle hjerteløberprojektet i regionen.

Samarbejdet betyder, at regionens akutberedskab ud over ambulance, akutlægebil, akutlægehelikopter m.m. nu også kan sende frivillige hjerteløbere af sted, når der bliver ringet 1-1-2 om hjertestop.

"Vi har i forvejen rigtig gode erfaringer med at trække på engagerede frivillige førstehjælpere, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem hver og en og i øvrigt opfordre dem til at melde sig som hjerteløbere," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

"Når vi nu bygger videre på det frivillige fundament, er det, fordi vi som en del af hjerteløberordningen kan samle endnu flere frivillige om at hjælpe ved hjertestop, og dermed øges chancerne for at redde liv. Jeg kan kun opfordre til, at alle med mod på at træde til for andre allerede i dag melder sig til hjerteløberordningen," siger Anders Kühnau.

Hurtig hjælp redder liv

Fra tirsdag klokken 12.00 vil hjerteløberne kunne blive kaldt ud til et hjertestop, uanset om de befinder sig i Region Midtjylland eller Region Hovedstaden, hvor ordningen allerede har eksisteret i mere end et år.

1.000 hjerteløbere har allerede meldt sig i Region Midtjylland

Alene i Region Midtjylland bliver ca. 1.200 mennesker hvert år ramt af hjertestop. Når 1-1-2 får et opkald om hjertestop, bliver de nærmeste hjerteløbere alarmeret via hjerteløber-appen på deres telefon. Af de løbere, der accepterer missionen, bliver nogle sendt direkte til hjertestoppet for at påbegynde hjertelungeredning, mens andre guides til at hente den nærmeste hjertestarter.

Jo flere frivillige, der melder sig til hjerteløberordningen, jo større er chancen for, at personer med hjertestop overlever.

"Vi ved, at det øger overlevelsen op mod 50 pct., hvis der gives stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel," siger lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland Per Sabro Nielsen.

TrygFonden Hjerteløber kommer med gode erfaringer

Når TrygFonden Hjerteløber bliver rullet ud i Region Midtjylland, sker det på baggrund af gode erfaringer fra Region Hovedstaden.

Siden lanceringen i Region Hovedstaden i september 2017 er 6.489 frivillige hjerteløbere alarmeret til 810 hjertestop. Næsten halvdelen af hjerteløberne har accepteret alarmen og er løbet afsted for at hjælpe. Over en tredjedel af hjerteløberne nåede frem før ambulancen, og af disse påsatte over halvdelen en hjertestarter, inden ambulancepersonalet ankom.

"Vi ved fra vores kollegaer i Region Hovedstaden, at de er meget glade for samarbejdet med de frivillige hjerteløbere, der både yder hjertelungeredning, henter hjertestartere, hjælper med at guide ambulancen frem og tager sig af pårørende. Det er en vigtig hjælp, og vi håber derfor, at rigtig mange vil være hjerteløbere og bidrage til, at flere skal overleve hjertestop uden for hospital," siger Bo Nees Iversen, der er ledende overlæge for de midtjyske akutlægebiler og akutbiler.

Læs mere om Hjerteløber-projektet og meld dig til her.

Grethe Thomas

Projektchef