Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hvor lidt motion skal der til for at bremse type 2-diabetes?

Forskere fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed ved Rigshospitalet vil undersøge, om moderat motion og kostomlægning er nok til at bremse eller helt stoppe sygdomsudviklingen hos nydiagnosticerede patienter med type 2-diabetes. Forsøgspersoner søges lige nu.


Det vakte stor opsigt, da forskere fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed i 2015-2017 kunne vise, at patienter med type 2 diabetes kunne droppe den glukosesænkende medicin, hvis de ændrede kost og trænede hårdt seks gange om ugen.

På DR kunne seere følge med i det såkaldte U-Turn-projekt, hvor sundhedsekspert Chris MacDonald i bedste sendetid hjalp seks deltagere med type 2-diabetes med en komplet livsstilsændring. Sideløbende kørte forskningsprojektet med 98 forsøgsdeltagere, der fik U-turn-behandlingen.

Deltagerne i TV såvel som forskningsprojektet opnåede bemærkelsesværdigt gode resultater, men kravene til træningsindsatsen var urealistiske for de fleste mennesker, lød kritikken. Nu vil forskere undersøge, hvad der sker, hvis træningsmængden halveres. Det forklarer professor Bente Klarlund Pedersen fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

”Vi bliver tit spurgt, hvor lidt træning man kan nøjes med for at opnå resultater. Nu prøver vi forskningsmæssigt at belyse, om moderat træning er nok, hvis patienter med type 2-diabetes skal bremse eller helt stoppe sygdomsudviklingen,” siger Bente Klarlund Pedersen.

18,5 millioner fra TrygFonden

Det nye studie hedder DOSE-EX og er en del af et stort forskningsprojekt kaldet Klinik for Intensiv Livsstilsintervention, som blev støttet af TrygFonden med 18,5 millioner kr. i 2018.

Projektet fokuserer på at reducere træningsmængden og samtidig teste, om f.eks. træningsure og mobil-apps er med til at motivere patienterne til at træne.

Forskerne søger i øjeblikket personer, der har lyst til at indgå i undersøgelsen over de to år. Kriterierne for at deltage er, at du har haft type 2-diabetes i mindre end syv år, ikke tager insulin, ikke har følgesygdomme og har et lavt fysisk aktivitetsniveau.

Har du lyst til at deltage? Så hører vi meget gerne fra dig. Læs mere om projektet her eller kontakt os på mail dose-ex.rigshospitalet@regionh.dk eller tlf. 24 64 46 47.

Der ydes et honorar for deltagelse i alle undersøgelser.