Søg støtte

Søg

NYHED -

Laveste niveau i 50 år: Indbrudstallet falder fortsat

Antallet af danskere, der anmelder indbrud i deres hjem, falder støt. En del af forklaringen er corona, der holder mange hjemme, men danskerne er også blevet mere opmærksomme på indbrudsforebyggelse og godt naboskab.

Vil I gøre mere for at forebygge indbrud i jeres nabolag? Book en indbrudsekspert nederst på siden.


I fjerde kvartal af 2021 blev der anmeldt 4.424 indbrud i private hjem, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Sammenlagt med tallene fra de øvrige tre kvartaler betyder det, at der sidste år blev anmeldt i alt 14.804 indbrud på landsplan. Det svarer til et fald på 15,5 pct. i forhold til året før.

Det er simpelthen blevet mindre attraktivt at være indbrudstyv, og hos Bo trygt mærker vi et øget engagement blandt danskerne

Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt

2020 bød på det laveste indbrudsniveau siden 1970’erne, og i 2021 lykkedes det at nedbringe indbrudstallet yderligere. Corona-pandemien er en del af forklaringen, da den har holdt mange hjemme, men corona udgør ikke hele forklaringen.

”Det er simpelthen blevet mindre attraktivt at være indbrudstyv, og hos Bo trygt mærker vi et øget engagement blandt danskerne. Det gælder både i forhold til den enkelte husejer, men også i flere kommuner, hvor vi oplever en stor interesse for at forebygge indbrud og et godt samarbejde med de enkelte politikredse. Det kan være en forklaring på, at indbrudstallene er raslet ned,” siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Indbrud i private hjem i 4. kvartal 2018-2021

  4. kvartal 2018 4. kvartal 2019 4. kvartal 2020 4. kvartal 2021

Antal indbrud på landsplan

8.932 7.437 4.616 4.424

 

Vi kan gøre endnu mere

På trods af den positive udvikling sker der stadig for mange indbrud i Danmark. Når et vindue bliver brækket op og skuffer bliver gennemrodet, er det enormt ubehageligt og skaber utryghed for dem, det går ud over.

Derfor er det vigtigt, at vi forsætter med at forebygge indbrud, og vi kan lære en del af de forandringer i vores hverdag, som coronaen har medført. Det fortæller Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

”Hos Nabohjælp oplever vi stor opbakning blandt danskerne. Vi har for nyligt sat gang i en ny ordning kaldet Naboven, der er særligt dedikerede Nabohjælpere, og der er allerede 600 ildsjæle fra hele landet, der har meldt sig for at gøre en ekstra indsats for at forebygge indbrud i deres kvarter,” fortæller Sarah Risbøl Jacobsen. 

Mange tror, deres hjem er sikret mod indbrud

Sikring af boligen er også et effektivt middel mod indbrud. Den seneste måling fra Bo trygt viser, at mange husejere overvurderer, hvor sikret deres hjem er mod indbrud, og mange tror ikke, der er mere at gøre. Men 4 ud af 10 huse har hverken nye vinduer eller sikringsbeslag på de gamle, og 2 ud af 3 huse har en dør, som tyven kan flygte ud af uden brug af nøgle.

”Mange kan med fordel sikre deres hjem bedre. Selv små tiltag kan besværliggøre det for indbrudstyven, hvilket kan betyde, at de helt dropper at bryde ind dér. På Bo trygts hjemmeside er der videoer med tips og tricks, der viser,  hvordan man fx ret enkelt kan forstærke døre, låse og vinduer,” siger Mette Margrethe Elf, projektchef i den filantropiske forening Realdania.

De 5 vigtigste råd mod indbrud

  1. Vær en god nabohjælper.
  2. Tænd lys ude, og trim hækken.
  3. Gør det sværere at bryde ind.
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt.
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud.

Rådene er udviklet af Bo trygt og Rigspolitiet. Læs mere om rådene her.

Har du spørgsmål?

Britt Wendelboe

Projektchef