Søg støtte

Søg

Nyhed -

Nye tal: Flere unge dropper cigaretterne

Flere teenagere og unge kvitter cigaretterne. Størst er faldet hos de 16-19-årige, hvor andelen af rygere de seneste fire år er faldet med næsten 40 procent. Tiltagene for at begrænse rygning virker altså blandt de helt unge, men der er stadig meget at gøre – især for de 20-24-årige, hvor næsten hver fjerde stadig ryger.


Danske unge dropper cigaretterne i stor stil. Det viser nye opsigtsvækkende tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

På bare fire år er andelen af rygere blandt de helt unge mellem 16 og 19 år dykket med 37 procent. Blandt de lidt ældre, de 20-24-årige, er den positive udvikling mere behersket, men dog stadig markant – her er andelen af rygere faldet med 26 procent.

 

”De gør det. Så skal jeg også gøre det.”

Måske du har det ligesom katten? Eller fåret i flokken? I den nye kampagne er det unge rygere i alderen 18-24 år, der får ordet. Over 50 unge er blevet interviewet om deres rygevaner og deres tanker omkring rygning.

TrygFonden står sammen med Kræftens Bekæmpelse bag partnerskabet Røgfri Fremtid.

”At andelen af unge rygere er faldet så markant på så relativ kort tid, viser os jo, at det virkelig nytter, når vi som samfund står sammen og sætter handling bag vores ambitioner om at begrænse rygning blandt børn og unge," siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Også Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, er begejstret over udviklingen.

”Det her er en rigtig, rigtig god nyhed for folkesundheden. Vi kan jo se på tallene, at alt det, vi har gjort i de seneste år, har haft effekt. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og fortsætter arbejdet," siger hun.

Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Så selvom tiltag som røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser, højere priser på cigaretter, og at cigaretpakkerne er blevet gemt væk i butikkerne har haft sin positive effekt, er der et stykke vej endnu.

Det markante fald viser, at det virkelig nytter, når vi som samfund står sammen og sætter handling bag vores ambitioner om at begrænse rygning blandt børn og unge

Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden

Unges egne ord skal gøre dem røgfri

En ny kampagne, der er er målrettet gruppen af unge mellem 20 og 24 år, vil nu bruge de unges egne ord til at nedbringe antallet af rygere.

"Vi ved, at risikoen for et livslangt tobaksforbrug øges, jo yngre man er, når man begynder,” siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden, der står bag kampagnen sammen med Kræftens Bekæmpelse.

Derfor handler det også om at sætte tidligt ind. Mange af de unge rygere har allerede forsøgt eller har planer om at lægge cigaretterne på hylden. 

Til kampagnen blev over 50 unge interviewet om deres rygevaner, hvor mange tilkendegav, at de ville stoppe, inden de bliver ”rigtig voksne”. Underforstået, inden de bliver ”rigtige rygere”.

”Det er vigtigt at forholde sig til sin rygning, inden afhængigheden for alvor tager over”, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, og fortsætter: ”Over halvdelen af 18-24 år, der ryger, har allerede forgæves forsøgt at stoppe med at ryge”.

Om partnerskabet Røgfri Fremtid

I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Røgfri Fremtid, der er et partnerskab og en bevægelse, som arbejder for, at ingen børn og unge og kun 5 pct. af de voksne ryger i 2030. 276 skoler, organisationer, virksomheder og institutioner er i dag partnere i Røgfri Fremtid.

Læs mere om Røgfri Fremtid.

Har du spørgsmål?

Jette Jul Bruun

Underdirektør