Hvem følger en til lægen, når man ikke selv kan komme derhen? Hvem hjælper med at hænge gardiner op eller købe ind, når man ikke kender nogen, man kan spørge? Og hvem hjælper med at få gang i telefonen, hvis den er gået død?
Alle kan få brug for hjælp, og heldigvis er de fleste danskere klar til at give en hånd med. I en ny undersøgelse svarer 83 pct. af os, at vi gerne hjælper, hvis et andet mennesker er i en sårbar situation.
Den hjælpsomhed understøtter TrygFonden og Røde Kors nu med hjælpenetværket Røde Kors Parat, så flere mennesker i en sårbar situation kan få den hjælp, de har brug for.
Kristian Weise, underdirektør i TrygFondenMed Røde Kors Parat understøtter vi alle dem, der har lyst til at træde til for de mennesker, der ikke har nogen at spørge
Frivillighed på en ny måde
Danmark er kendt for vores stærke foreningsliv og civilsamfund, og vi har en stærk kultur for at engagere os frivilligt. Men alligevel oplever flere civilsamfundsorganisationer udfordringer med at rekruttere frivillige.
”Røde Kors har rigtig mange fantastiske frivillige, der gør en stor forskel for andre mennesker. Vi kan dog fra befolkningsanalysen og vores erfaringer se, at der findes mange danskere, som egentlig rigtig gerne ville hjælpe til som frivillig, men har svært ved at forene faste vagter i en genbrugsbutik eller i et familienetværk med en travl hverdag med familie og karriere. Det glæder mig derfor, at Parat kan være et frivilligtilbud til dem, der egentlig gerne vil, men ikke har mulighed for det på traditionelle frivilligformer,” siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.
Under corona-krisen i 2020 etablerede Røde Kors hjælpenetværket Røde Kors Parat med støtte fra TrygFonden. Hjælpenetværket var en kæmpe succes, hvor flere tusinde meldte sig til at hjælpe mennesker, som på grund af dårligt helbred, selvisolation eller karantæne ikke kunne foretage nødvendige praktiske gøremål som f.eks. at handle, hente medicin på apoteket eller lufte hund. I dag er flere end 10.000 frivillige ”parathjælpere” fra hele landet parat til at træde til, når mennesker i en akut eller sårbar situation har brug for hjælp. Og de træder til i det omfang, de kan og har lyst til.
Jeanette fik hjælp af Hans Martin til at skifte pærer
Udover 1:1-hjælpeopgaver, hvor et menneske i en sårbar situation matches med en frivillig parathjælper, træder parathjælpere også til ved arrangementer med et socialt eller humanitært formål, eller hvor grupper af mennesker har brug for en hjælpende hånd – uanset om det er hos et plejehjem, en anden civilsamfundsorganisation eller lignende.
”Det ligger dybt i TrygFondens DNA at være tæt på borgerne, og Danmark og gøre en forskel for dem i hverdagen. Vi vil gerne gøre det let at handle og tage ansvar for egen og andres tryghed. Med Røde Kors Parat understøtter vi alle dem, der har lyst til at træde til for de mennesker, der ikke har nogen at spørge om helt praktiske, men nødvendige hverdagsopgaver. Røde Kors Parat gør det nemmere at bede om og give hjælp”, siger Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden.
Læs mere om, hvordan du kan få hjælp gennem Røde Kors Parat eller selv blive frivillig parathjælper.