Søg støtte

Søg

Nyhed -

Fire ud af ti forældre bekymrer sig om deres barns alkoholforbrug

Næsten hver anden forælder er bekymret over deres teenagers alkoholforbrug, viser nye tal. Men som forælder kan du faktisk selv gøre en forskel. Faste aftaler og en løbende dialog kan nemlig være med til, at din teenager drikker mindre.


For mange forældre følger der bekymringer med, når deres teenager bliver ældre. Og en række af de bekymringer er forbundet med alkohol. Forældrene er bl.a. nervøse for, at deres teenager kommer ud for en ulykke eller bliver udsat for et overgreb, når de har drukket.

Hele 44 pct. af forældre til 15-17-årige, der drikker alkohol, gør sig bekymringer i forhold til deres barns alkoholforbrug, viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

”Forældres bekymringer er forståelige. For meget alkohol kan ende med at ødelægge en ellers sjov aften og øger risikoen for ulykker. Men det kan også få det værst tænkelige udfald. Hver måned er alkohol skyld i gennemsnitligt ét dødsfald blandt 15-25-årige,” forklarer Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.

Unge, der har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker mindre

Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden

Men forældre til ældre teenagere har faktisk mulighed for at have indflydelse på deres barns alkoholforbrug. Tidligere undersøgelser om unges alkoholvaner viser, at mange unge ikke har noget imod, at deres forældre blander sig i deres alkoholforbrug.

"Unge, der har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker mindre. Derfor opfordrer vi til, at man som forælder taler om alkohol med sin teenager og laver konkrete aftaler," fortæller Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Løbende dialog om alkohol kan være en god rettesnor for mange forældre. Den nye rapport viser nemlig, at det kan være en udfordring for forældre at blande sig i deres teenagers alkoholvaner. Én ud af tre forældre mener, det blev sværere at blande sig, efter deres barn startede på en ungdomsuddannelse, hvor alkoholforbruget typisk stiger.

For hvordan skal man som forælder tage emnet op? Og lytter min teenager overhovedet til mig? Få hjælp til at starte samtalen – og noget god viden til livet med en teenager – nedenfor.

Download rapporten

Har du spørgsmål?