Søg støtte

Søg

Nyhed -

Unge spritbilister er årsag til mange dræbte og alvorligt tilskadekomne

Fulde bilister i alderen 17 til 24 år er årsag til hver tredje dræbte og alvorligt tilskadekomne i spiritusulykker i bil. Der er dog stor forskel på, hvor i landet ulykkerne sker.


En langt større andel af unge bilister har kørt spritkørsel sammenlignet med andre bilister. Det er de triste realiteter i en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Her svarer 12 pct. af de 17 til 24-årige, at de har kørt spritkørsel inden for det seneste år. Til sammenligning gælder det for fire procent af bilisterne i alderen 25+.

Det er helt afgørende, at man selv tager ansvar for, at man ikke ender som spritbilist

René Højer, projektchef i TrygFonden

Resultatet kan desværre også ses på vejene. For når alkohol kombineres med unges manglende kørselserfaring og højere risikovillighed, skaber det mange alvorlige ulykker.

”Tallene taler deres tydelige sprog, når vi ser på unge bilister i alvorlige spritulykker. Rådet for Sikker Trafik anbefaler blandt andet en promillegrænse på 0,2 for nye bilister. Det ville gøre det klart, at man ikke skal drikke alkohol og efterfølgende køre bil, siger Morten Wehner,” seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Oplever du, at en ven eller et familiemedlem griber ud efter bilnøglerne efter lidt for meget alkohol? Få hjælp til at tage den svære snak her.

I ulykker med en alkoholpåvirket bilist, der fører til dræbte eller alvorligt tilskadekomne, er det ca. hver tredje, hvor bilisten er i alderen 17 til 24 år. De unge i aldersgruppen udgør blot 10 pct. af befolkningen.

Det er vigtigt, at man tager stilling til transporten hjem, inden man kører af sted til en aften i byen eller hos en ven, siger Rene Højer, projektchef i TrygFonden.

”Det er helt afgørende, at man selv tager ansvar for, at man ikke ender som spritbilist. Før man skal til et socialt arrangement, hvor der serveres alkohol, skal man være sikker på, hvordan man kommer hjem. Ser man en ven, som måske har fået for meget at drikke, er det også vigtigt, at man siger fra, tilbyder at splejse til en taxa eller foreslår en overnatning på sofaen. I sidste ende bør man tage bilnøglerne, for de fleste vil takke en dagen efter, hvis man forhindrede dem i at blive spritbilist," forklarer René Højer.

Gode råd til forældre

  • Selvom dit barn formelt er voksen og gammel nok til at køre bil selv, er det en god ide at lave aftaler med og forsøge at påvirke sit barn. Ofte ser de unge stadig deres forældre som rollemodeller.
  • Hvis du har mulighed for det, kan du tilbyde, at de må ringe, hvis de pludselig står i en uoverskuelig situation og skal hentes.

Særligt landkommunerne er hårdt ramt

Når man kigger på antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker, hvor en alkoholpåvirket 17 til 24-årig sad bag rattet, tegner der sig et tydeligt billede. Ulykkerne sker i høj grad i landkommuner, hvor relativt få af de unge bor.

Blot 17 pct. af de unge i aldersgruppen bor i landkommuner, mens det er hele 41 pct. af de dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med en fuld 17 til 24-årig bag rattet, som sker her. 

Unge, som bor i landkommuner, skal typisk tilbagelægge større afstande i områder med sparsom kollektiv trafik, og derfor har flere unge adgang til en bil. Det kan dog i nogle tilfælde friste unge med alkohol i blodet til at sætte sig bag rattet.

I Nordjyllands Politikreds er syv ud af kredsens ni kommuner defineret som landkommuner, og i politiet er man ganske opmærksom på problemet.

”Der køres hurtigere på landeveje end i byer, og dét kombineret med spiritus kan være årsag til meget alvorlige færdselsuheld. Derfor har vi i politiet også generelt et stort fokus på spirituskørsel. Det gælder ikke mindst blandt de unge, hvor vi for eksempel foretager spirituskontroller ud fra, hvornår de unge går i byen,” siger politikommissær Jess Falberg, leder af Operativ Færdsel i Nordjyllands Politi.

Har du spørgsmål?

René Højer

Projektchef