Center for Aktiv Sundhed ved Rigshospitalet har modtaget en ny stor bevilling fra TrygFonden på 60 mio. kr. Bevillingen, som fordeles med 10 mio. kr. årligt fra 2025 til 2030, giver centeret mulighed for at fortsætte og udvide sin forskning i fysisk træning som middel til forebyggelse og behandling af sygdomme som diabetes, kræft, hjertekarsygdomme og lungesygdomme.
”Det er et velkendt problem i vores samfund, at vi har en tiltagende stor gruppe, der bliver ældre, og dermed også en voksende gruppe af syge. Derfor er vi rigtig glade og dybt taknemmelige for, at vi får mulighed for at fortsætte arbejdet med at udvikle fysisk træning, som ikke alene kan forebygge sygdom og øge livskvaliteten, men også i nogle tilfælde bruges som egentlig behandling og forhindre, at allerede eksisterende sygdom udvikler sig til mere alvorlig sygdom eller multisygdom,” siger professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, der leder Center for Aktiv Sundhed (CFAS).
Anders Hede, forskningschef i TrygFondenDer er brug for, at vi bliver klogere på, hvordan flere af os kan få et sundere liv både gennem øget fysisk aktivitet og gennem forebyggelse og behandling
Den nye bevilling skal understøtte, at CFAS kan fortsætte sine forskningsaktiviteter, der omfatter hele kæden fra forskning i celler til laboratorieforsøg med mus til overførsel på mennesker og senere implementering i samfundet, herunder i landets kommuner.
Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden, er glad for, at forskningen i fysisk aktivitet kan fortsætte.
”Hver tredje voksne borger har en eller flere længerevarende sygdomme, som rammer trivsel og livskvalitet. Der er brug for, at vi bliver klogere på, hvordan flere af os kan få et sundere liv både gennem øget fysisk aktivitet og gennem forebyggelse og behandling. Her spiller Center for Aktiv Sundhed en helt central rolle i sit arbejde med forskning, udvikling og formidling af sammenhængen mellem vores fysiske aktivitet og vores sundhed og trivsel,” siger Anders Hede.
Skræddersyet træning
Gennem de senere år har CFAS gennemført flere store forskningsprojekter, der har skabt ny viden om effekten af fysisk træning hos patienter med sygdomme, der tidligere blev betragtet som kroniske. Det gælder blandt andet type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, lungesygdommen KOL og forskellige former for kræft.
Bl.a. har forskning vist, at mere end halvdelen af patienter med type 2-diabetes kan forbedre deres tilstand så meget med fysisk aktivitet, at de helt kan undvære deres medicin. Desuden har forsøg med mus vist, at træning kan hjælpe immunsystemet med at genkende kræftceller og dirigere immunsystemets celler hen til kræftcellerne.
Over de kommende år vil CFAS blandt andet arbejde med at udvikle fysisk træning, der i højere grad er skræddersyet til den enkelte, fortæller Bente Klarlund Pedersen:
”Der er ikke en one size fits all. Den enkelte persons sygdomsforløb, genetik og personlighed kan have stor betydning for, hvilke former for fysisk træning man har bedst effekt af.”
Centeret vil også undersøge, hvad der påvirker motivationen til at fortsætte træningen, og hvilke faktorer der får nogle patienter til at holde fast i træningen, mens andre falder fra.
Om Center for Aktiv Sundhed (CFAS)
- CFAS blev etableret ved en bevilling fra TrygFonden i 2013 i samarbejde med Rigshospitalet.
- CFAS er et forskningscenter, som arbejder med fysisk aktivitet som forebyggelse og behandling af flere længevarende sygdomme som diabetes, kræft, hjerte-kar-sygdomme og lungesygdomme.
- CFAS er et såkaldt translationelt forskningscenter, hvilket betyder, at de på samme center beskæftiger sig med hele kæden fra forskning på molekyle- og celleniveau til laboratorieforsøg med mus til overførsel på mennesker og senere sikrer, at forskningen implementeres i samfundet, herunder kommuner og det samlede sundhedsvæsen.