Søg støtte

Søg

Nyhed -

Alle bør cykler i pangfarver

Et unikt dansk forskningsforsøg har vist, at cykeljakker i skrigende farver halverer risikoen for at blive kørt ned. Det kan derfor være en rigtig god idé at cykle i pangfarvet tøj.


Når du hopper på din cykel, springer du ind i en hård kamp om opmærksomhed i trafikken. Du har rigeligt med konkurrenter. Trafiklys, færdselsskilte, reklamer, fodgængere, biler, andre cyklister og meget andre kæmper om at blive set.

Du skal derfor gøre alt, hvad du kan, for at skille dig ud, så du undgår at blive overset og kørt ned. Noget af det bedste, du kan gøre, er at tage pangfarvet tøj på. 

”Alle bør have en eller anden form for selvlysende beklædning på, når de cykler. Det kan være en cykeljakke, men det kan lige så godt være en sikkerhedsvest,” siger lektor Harry Lahrmann, der er en del af trafikforskningsgruppen ved Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

Cykeljakkens effekt overrasker forskerne

Harry Lahrmann har sammen med sine kolleger stået bag et stort eksperiment, hvor cyklister, der var iført en skriggul cykeljakke, kom ud for 48 procent færre uheld, hvor et motorkøretøj var involveret. Projektet er støttet af TrygFonden. 

”Vi vidste godt, at synligheden er en vigtig parameter for at undgå ulykker, men vi er overraskede over, at cykeljakkens effekt var så stor,” siger Harry Lahrmann.

Han er glad for, at der med undersøgelsen for første gang er sat tal på, hvor meget det hjælper at bære pangfarvet cykeltøj.

”Det er vigtigt, at man kan sige, at det har en stor effekt. Det er forhåbentlig nemmere at få folk til at tage en jakke eller noget andet selvlysende på, når de ved, at det kan halvere risikoen for at blive kørt ned,” siger Harry Lahrmann.

René Højer

Programchef