Søg støtte

Søg

Nyhed -

Deprimerede skal hjælpes til at sove

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvorvidt et såkaldt e-monitoreringsprogram kan hjælpe depressionsramte til en bedre søvnrytme, hvilket igen skal forhindre sygdomsmæssige tilbagefald. TrygFonden har støttet projektet med 2,5 mio. kr.


Mennesker der har været i behandling for svær depression, har ikke nemt ved at få hverdagen til at fungere efter de er blevet udskrevet. Især det at få en stabil søvnrytme indarbejdet kan være svært – og hvis man ikke har en stabil søvnrytme, kan der være øget risiko for tilbagefald i sygdommen. Lidt af en ond cirkel med andre ord. 

Men måske kan et såkaldt e-monitorerings-program hjælpe med at bryde denne onde cirkel?

Overlæge, ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København vil med et nyt projekt undersøge, hvorvidt et sådan program virker. 

Programmet fungerer på den måde, at den depressionsramte indtaster data om sine søvnmønstre (og om humør, kost og motion) løbende i en app, der dermed kan skabe et ret godt billede over, hvordan det går med søvnrytmen. Samtidig er der en ugentlig opfølgende samtale med en sundhedsfaglig, der, på baggrund af den indtastede data, blandt andet giver råd om søvnhygiejne. Den sundhedsfaglige kan også henvise til videoer med andre patienter eller ”actioncards” om, hvordan man retter op på forskellige former for skæv søvn.

Klaus Martiny har i et pilotprojekt testet programmet og det nuværende projekt er derfor et opskaleret lodtrækningsforsøg, så man reelt kan måle, om der er en effekt eller ej. 

TrygFonden har støttet projektet med 2,5 millioner kroner.