Søg støtte

Søg

Nyhed -

Mange ramt af brand i hjemmet

Omkring 360.000 danskere har oplevet brand i eget hjem inden for de seneste fem år. Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Energistyrelsen, der opfordrer danskerne til at brandsikre deres bolig blandt andet ved at sætte røgalarmer op.


Overraskende mange har haft brand tæt inde på livet i eget hjem inden for de seneste fem år. Det gælder for godt otte pct. af danskerne mellem 18 og 85 år – svarende til ca. 360.000 mennesker. Levende lys, gløder fra cigaretter, elektriske apparater og overophedede gryder er blandt andet skyld i brandene, og i perioden fra 2010 til 2014 måtte brandvæsenet rykke ud til 25.816 brande i private boliger. 

Der forekommer dog langt flere brande i private hjem, end tallet for udrykninger fortæller. For i mange tilfælde slukkes brandene nemlig, inden de udvikler sig til større brande, og inden brandvæsenet alarmeres. Denne type brande kaldes for ”Happy fires”, og det har 84 pct. af danskerne, som har oplevet brand inden for de seneste fem år, været ude for. Det overrasker eksperterne.

”Det gør et stort indtryk både, at så mange oplever brand i hjemmet, og at flere end otte ud af ti af de personer, som har oplevet brand i egen bolig, selv har slukket den uden hjælp fra brandvæsenet. Det svarer til godt 300.000 mennesker, hvilket fortæller os, at Happy fires er langt mere udbredte, end vi havde forventet. Set i lyset af det vil vi derfor også rette opmærksomheden på, hvordan og hvornår man selv bør forsøge at slukke en brand,” siger Mikkel Rønnow, kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen.

Indsatser skal øge antallet af hjem med røgalarmer

Undersøgelsen indikerer, at de fleste af os tænker på brandsikkerhed i hverdagen og fx er opmærksomme på ikke at placere levende lys tæt på gardiner og at slukke for dem, når man forlader rummet. Alligevel mener 4 ud af 5 danskere, der har haft brand i eget hjem, at branden kunne have været undgået.

”Undersøgelsen peger på, at der er flere befolkningsgrupper, som skal have dybere forståelse og respekt for brandfarer. I samarbejde med bl.a. Beredskabsstyrelsen gennemfører vi allerede brandforebyggende kampagneinitiativer, som er særligt målrettet både børn, ældre og socialt svage,” siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden og fortsætter: 

”Men resultaterne fra undersøgelsen vidner om, at vi også skal have fokus på de unge, som fx lige er flyttet hjemmefra, og som ikke tænker brandforebyggelse med i indretningen af deres nye bolig. De skal fx gøres opmærksomme på, at ethvert hjem bør have mindst én røgalarm hængende i loftet.”

Selvom en røgalarm er et af de mest effektive midler til at advare om brand, har 27 pct. af danskerne ikke en røgalarm i deres bolig, og tæt på en femtedel af danskerne uden røgalarm mener slet ikke, at de er relevante. Det er ifølge René Højer at gamble med sin egen og familiens sikkerhed.

”En røgalarm advarer om brand og røg, og den kan spille en afgørende rolle for, at man når ud af den brændende bygning. En røgalarm kan købes for under 100 kr., og det er den bedste investering, man kan gøre for at sikre sig selv og sin familie imod en alvorlig brandulykke,” siger René Højer.