Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny forskning i hovedpine

TrygFonden har doneret 7,4 millioner kroner til to nye forskningsprojekter, der skal undersøge hvordan man bedre kan diagnosticere, forebygge og behandle to specielt svære former for hovedpine.


Det er professor, overlæge, dr.med. Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter, der har modtaget donationen og forskningsprojekterne handler om henholdsvis medicinfremkaldt hovedpine og den såkaldte Hortons Hovedpine. 

Medicinfremkaldt hovedpine er en velkendt lidelse, som er forårsaget af et overforbrug af smertestillende medicin. Patienter med medicinfremkaldt hovedpine fastholdes ofte i en ond spiral af stigende medicinforbrug, der er med til at forværre hovedpinen frem for at kurere den. 

Forskerne skal derfor undersøge, hvordan man bedst forebygger medicinfremkaldt hovedpine, fremmer tidlig diagnosticering samt forbedrer behandlingen. 

Hortons Hovedpine

Det andet forskningsprojekt omhandler Hortons Hovedpine, som oftest rammer unge mænd og er den mest smertefulde type hovedpine, der findes. Det anslås, at 5-6.000 mennesker lider af sygdommen i Danmark, men langt fra alle patienter er diagnosticeret. Mange patienter får først andre fejlagtige diagnoser og behandlinger for andre lidelser og kan have ekstreme smerteangreb i årevis. 

Forskerne ønsker derfor at undersøge, hvordan man hurtigere kan stille diagnosen, målrette individuel behandling og udbrede den nye viden på alle niveauer i sundhedsvæsenet og til danskerne. Formålet med begge forskningsprojekter er at forebygge og fremme behandlingen af svær hovedpine og dermed forbedre livskvaliteten for tusinder af patienter og deres familier.