Søg støtte

Søg

Nyhed -

Patienter har fået mere indflydelse på behandlingen

Ny evaluering viser, at de patienter, der har været en del af storskalaprojektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital, har fået langt større indflydelse på deres behandling. Det Brugerinddragende Hospital er støttet af TrygFonden.


100 procent. Så meget er andelen af patienter, der føler sig inddraget i egen behandling, steget på en af hospitalsafdelingerne i projektet Det Brugerinddragende Hospital, der er et samarbejde mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital (AUH). Projektet er støttet af TrygFonden.

"Evalueringen af projektet viser, at patienterne føler sig langt bedre inddraget nu, end før vi gik i gang med arbejdet i Det Brugerinddragende Hospital, og nogle af vores afdelinger har taget et imponerende hop i den rigtige retning," siger centerchef Lisbeth Kallestrup fra AUH.

Fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, som gennemføres hvert år i regi af Danske Regioner, fremgår det, at hver fjerde patient på landsplan ikke føler, at de får ordentlig mulighed for at deltage i beslutninger om deres behandling og pleje. Derfor er det vigtigt, at man arbejder på indsatser, der kan sikre patienterne større indflydelse.

"Det handler om patienternes liv. Det er vigtigt for den enkelte at have indflydelse på behandlingen – fordi det er med til at bestemme, hvordan deres hverdag bliver. Og derfor er det virkeligt positivt, at vi kan se, det rykker på Aarhus Universitetshospital. Det er en svær proces at lave om på sine arbejdsgange, og selvfølgelig er der stadig noget vej endnu, men der er taget et flot – og meget stort – skridt i den rigtige retning," siger projektchef Helle Max Martin fra ViBIS, der er projektleder på Det Brugerinddragende Hospital.

Fra 30 til 60 procent

En af de afdelinger, der for alvor er rykket, er Kæbekirurgisk Afdeling. Før projektet gik i gang på hospitalet, følte blot 30 procent af afdelingens patienter sig inddraget. Nu er andelen steget til 60 procent.

18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital har udviklet og implementeret brugerinddragende indsatser.

 "Vi er selvfølgelig ikke i mål endnu, der er meget mere, vi kan gøre fremadrettet. Men det er noget af et kvantespring, vi har taget på blot halvandet år. Vi er på vej i den rigtige retning, og det gør os stolte," siger ledende overtandlæge Martin Dahl fra afdelingen.

Afdelingen har arbejdet med at udvikle et dialogark, som de gennemgår sammen med patienten. I første omgang har de udviklet det til afdelingens unge patienter, men allerede nu er de ved at se på, hvordan de kan udvikle et værktøj til andre af deres patientgrupper, så også de bliver en del af den positive udvikling på afdelingen.

Operation eller ej?

Julie Bock på 22 år er en af afdelingens unge patienter, der har haft gavn af Kæbekirurgisk Afdelings dialogark og anderledes tilgang til arbejdet.

"Jeg har et stort underbid, der giver mig smerter i hverdagen, og derfor skulle jeg tage en beslutning om, hvorvidt jeg ville have en operation, eller om der var andre muligheder. For mig blev en operation det rigtige, men det er en stor beslutning, så det er vigtigt, at man føler sig sikker i sin sag," siger hun og tilføjer:

"Der kan opstå gener, hvis man vælger at blive opereret – for eksempel at man mister følelsen i hage og læber. Og det gør mig selvfølgelig nervøs. Derfor var det vigtigt at have en grundig snak om, hvad der ville være værst for mig – at have det som nu eller at leve med de gener, man risikerer følger efter en operation. Det betyder meget, at man føler sig hørt og forstået, når man sidder og skal tage sådan en beslutning sammen med både en bøjletandlæge, en kæbekirurg og en sygeplejerske."

De gode erfaringer fra arbejdet på AUH skal nu udbredes til resten af landet, hvor afdelinger på Rigshospitalet, Sydvestjysk Sygehus og Herlev-Gentofte Hospital allerede har sagt ja til at samarbejde med ViBIS om implementering af nye metoder til patientinddragelse.

Læs mere om Det Brugerinddragende Hospital her.