Søg støtte

Søg

Nyhed -

Skizofreni: Intensiv behandling har stor effekt

Færre indlæggelsesdage, større tilfredshed med behandlingen og mindre misbrug af stoffer - det er resultatet af en intensiv behandlingsindsats over for unge med skizofreni, viser nyt studie.


Da Henrik Jensen var 20 år gammel, blev hans liv og hverdag overtaget af en stor og altoverskyggende sorg. Han var ellers på landsholdet i judo og trænede hver dag, men pludselig kunne han ikke se meningen med træningen. Han stoppede på landsholdet og isolerede sig derhjemme.

"Der gik nogle måneder, så fandt jeg ud af, hvorfor jeg var så ked af det. Det var, fordi jeg var alene i verden, og ingen holdt af mig," fortæller han.

Han havde vrangforestillinger om, at hans venner syntes, at han var en vittighed og grinede af ham bag hans ryg.

Hans far sendte ham til psykolog, som sendte ham til psykiater, som indlagde ham på Dianalund Psykiatrisk Hospital. To år efter kom Henrik Jensen med i OPUS – et finmasket behandlingsforløb for unge med skizofreni.

På Videnskab.dk kan du læse meget mere om OPUS-projektet, som Videnskab.dk beskriver under sit tema om interventionsforskning. Temaet er støttet af TrygFonden.

Konklusion: OPUS virker

"Jeg har aldrig før oplevet, at nogen gik så meget op i mig og tog hånd om min situation på den måde. Det var, som om der var nogen med en finger på hver knap til at passe på mig. Om det så var en indlæggelse eller hjælp til at få hverdagen til at fungere eller støtte til at vælge og komme i gang med uddannelse," fortæller Henrik Jensen om forløbet i OPUS.

OPUS blev sat i gang i 1998 som et forskningsprojekt. 547 unge med debuterende psykose deltog. Halvdelen fik standardbehandling, mens den anden halvdel fik et særligt tilrettelagt OPUS-forløb i to år.

En gruppe forskere har nu evalueret effekterne af OPUS-behandlingen, og resultaterne taler klart for den intensive behandlingsindsats.

Evalueringen viser blandt andet, at de patienter, som var i OPUS-behandling, generelt havde en meget større tilfredshed med behandlingen sammenlignet med de patienter, som fik standardbehandling i psykiatrien. Samtidig var deres medicinforbrug mindre, og medicinen virkede generelt bedre på sygdommen.

I dag er behandlingsforløbene udbredt til alle regioner i Danmark, og i Region Hovedstaden får alle unge med skizofreni tilbud om et OPUS-forløb.

Læs mere om studiet på videnskab.dk