Søg støtte

Søg

Nyhed -

Næsten alle børn med OCD kan hjælpes med kognitiv terapi

9 ud af 10 børn med OCD kan få det markant bedre med kognitiv adfærdsterapi, viser nyt studie. Brug kun medicin, hvis barnet har meget svære symptomer, og familien ikke kan indgå i terapien, anbefaler forsker.


Det hidtil største studie af kognitiv adfærdsterapi til børn med angstlidelsen OCD viser, at 90 procent af børnene får det markant bedre i løbet af tre år. Det skriver Videnskab.dk. Studiet er gennemført med støtte fra TrygFonden.

De børn, som ikke har gavn af terapien med det samme, kan hjælpes med mere terapi. Medicin virker ikke bedre eller hurtigere end terapi, konkluderer forskerne. 

"Ud fra det her anbefaler vi, at man kun bruger medicin, hvis barnet har meget svære symptomer, og hvis familien ikke kan indgå i terapien,« siger Per Hove Thomsen, professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien på Skejby sygehus, til Videnskab.dk.

Halvdelen fri for OCD på 14 uger

I studiet har forskerne fulgt 269 børn med OCD i tre år. Børnene var mellem 7-17 år og kom fra Danmark, Norge og Sverige.

Hvis man sætter relativt tidligt ind med god behandling og kognitiv adfærdsterapi som første valg, så går det rigtig godt for langt de fleste.

Alle børnene var nydiagnosticerede med OCD og fik til at starte med kognitiv adfærdsterapi. I alt 14 uger varede terapien med ugentlige terapisessioner og hjemmeopgaver.
Terapien hjalp 73 procent af børnene, som fik det så meget bedre, at de ikke længere opfyldte kriterierne for diagnosen OCD. Halvdelen af børnene var helt fri for deres OCD-symptomer.

Forsøget blev lavet i 2010.

Medicin og mere terapi

Den lille gruppe børn, 50 i alt, som ikke var blevet raske af terapien, blev inddelt ved lodtrækning i to grupper. Halvdelen fik 10 omgange ekstra terapi i 10 uger, den anden halvdel fik medicin af typen SSRI, som oprindeligt er udviklet til depression.

Efter tre år undersøgte forskerne alle de 269 børn igen. Resultatet er, at 90 procent af børnene er enten helt raske eller har fået det så meget bedre, at de ikke længere opfylder kriterierne for diagnosen OCD.

"Deres tvangstanker kan måske poppe op igen i ny og næ, men det er ikke noget, der generer dem i deres dagligdag," siger Per Hove Thomsen.

Tidlig og god behandling hjælper

Seniorforsker i børne- og ungdomspsykiatri i Region Hovedstadens Psykiatri, Pia Jeppesen, glæder sig over resultatet i det nye studie.

"Det er meget positivt det her resultat. Hovedbudskabet er, at hvis man sætter relativt tidligt ind med god behandling og kognitiv adfærdsterapi som første valg, så går det rigtig godt for langt de fleste," siger hun til Videnskab.dk.

Pia Jeppesen hæfter sig særligt ved, at størstedelen af børnene ender med at have fået det nogenlunde lige godt.

"Det er selvfølgelig ikke lige meget, om man bruger 14 uger eller tre år af barndommen på at komme sig, men det er positivt, at vi faktisk kan hjælpe så stor en gruppe, også selvom det tager længere tid for nogen," siger hun.

Læs mere om studiet på Videnskab.dk