Søg støtte

Søg

Nyhed -

Beskyt dig i solen – og forebyg 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft

Hvis vi omgås solen med omtanke og undgår solariebrug, kan vi forebygge 90 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft. Der er derfor god grund til at følge rådene fra TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses Solkampagne og huske skygge, solhat og solcreme.


Vi danskere elsker at være ude i det gode vejr i forårs- og sommermånederne. Solen varmer og gør os glade, men det er vigtigt, at vi nyder den med omtanke.

Får vi for meget sol, risikerer vi nemlig smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for modermærkekræft på længere sigt.

Potentialet for forebyggelse er større, end de fleste tror

De fleste danskere ved godt, at risikoen for modermærkekræft stiger, når de får for meget sol. Men kun fem pct. ved, at 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling og dermed kan forebygges. Det viser tal fra en webbaseret rundspørge, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har gennemført. I alt har 1.011 danskere over 18 år svaret på spørgsmål om deres kendskab til sammenhængen mellem uv-stråling og modermærkekræft.

Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen, betyder resultaterne, at motivationen for at følge solrådene kan blive endnu større:

"Modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Men det er også en kræftform, der er rigtig god mulighed for at forebygge. Hvis flere danskere vidste, hvor stor en betydning, uv-stråling har for risikoen for modermærkekræft, ville flere måske huske skygge, solhat og solcreme," siger Peter Dalum.

Solbeskyttelse - skåret ud i pap

De fleste tilfælde af modermærkekræft kan undgås, hvis vi tænker os om, når vi er i solen. Det vigtigste er at undgå solskoldninger, og det kan du gøre ved at følge de 3 solråd. Vi har skåret dem ud i pap, så de er lettere at gå til.

Vi glemmer solhatten

I rundspørgen er danskerne også blevet spurgt til, hvor ofte de følger solrådene, når de er ude midt på dagen om sommeren i Danmark. Mens omkring halvdelen af danskerne altid eller ofte søger skygge og bruger solcreme, er solhatten mindre populær: Kun 1 ud af 5 danskere bruger altid eller ofte en bredskygget hat som solbeskyttelse. Men der er rigtig god grund til at huske den bredskyggede hat.

"Ansigt og nakke er meget udsatte steder, der hele tiden får sollys, når vi er uden for midt på dagen. Den bredskyggede hat kan effektivt afskærme netop nakke og ansigt fra den direkte sol, siger Jette Jul Bruun," der er underdirektør i TrygFonden.

Om undersøgelsen

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har en i webbaseret rundspørge i marts 2020 spurgt 1.011 danskere over 18 år om deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til solbeskyttelse.

Undersøgelsen viser blandt andet:

  • At kun 5 pct. af danskerne ved, at det er 9 ud af 10 modermærkekræfttilfælde, der skyldes uv-stråling.
  • At hver tredje (32 pct.) tror, at det er halvdelen eller færre af alle modermærkekræfttilfælde, der skyldes uv-stråling.
  • At 60 pct. altid eller ofte søger skygge, 53 pct. altid eller ofte bruger solcreme og 21 pct. altid eller ofte bruger bredskygget hat midt på dagen om sommeren i Danmark.
  • At 80 følger mindst ét solråd altid eller ofte, mens kun 10 pct. følger alle tre. solråd altid eller ofte midt på dagen om sommeren i Danmark.

Danskernes sol- og solarievaner

Læs mere om danskernes sol- og solarievaner i vores publikationer.
  • Danskernes sol- og solarievaner

    TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses Solkampagne sætter fokus på danskernes adfærd i solen og solariet, og hvad vi kan gøre for at forebygge hud- og modermærkekræft forårsaget af UV-stråling. Læs mere

Har du spørgsmål?

Jette Jul Bruun

Underdirektør