Søg støtte

Søg

Nyhed -

Kend symptomerne på stroke og red menneskeliv

Hvert år får 12.000 danskere et stroke (blødning og blodprop i hjernen).  Hvis flere mennesker skal overleve til et godt liv, er der brug for danskernes hjælp.


Over 90 pct. overlever, men halvdelen af de overlevende får middel til svære mén i form af varige lammelser og alvorlig hjerneskade. Jo flere, der kender til de hyppigste symptomer på stroke og straks ringer 1-1-2, des bedre er chancen for, at flere kan overleve med få eller ingen mén – og med en god livskvalitet. 

Remsen ’Stræk, Snak, Smil’, som Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden står bag, skal gøre det let at huske de hyppigste symptomer. Er der mistanke om, at en person har fået et stroke, skal man teste, om han eller hun kan strække armen, tale normalt og smile – langt de fleste personer med stroke vil ikke være i stand til at udføre de tre øvelser.

Uge 11 er Hjerneuge, som skal give danskerne ’Stræk, snak, smil’ på hjernen 

"Ved den mindste mistanke om stroke skal man ringe 1-1-2 med det samme. Det værste, man kan gøre, er at se tiden an eller at få en tid hos egen læge til dagen efter, for så kan der ske uoprettelige skader på hjernen i mellemtiden. Husk på, at de fleste strokepatienter ikke er i stand til selv at vurdere alvoren i deres symptomer. Så hvis de slår det hen eller vil sove på det, så er opgaven for de omkringværende personer at insistere på at ringe 1-1-2," siger Grethe Thomas, der er projektchef og ansvarlig for akutområdet i TrygFonden.

Se  Stræk, Snak, Smil-filmen her.

Se hvor der er et Hjerneuge-arrangement i nærheden af dig

Læs mere om stroke og Hjerneugen på www.redhjernen.dk.

Har du spørgsmål?

Grethe Thomas

Projektchef