Søg støtte

Søg

Nyhed -

Aalborg vil bruge algoritme til at skabe tryghed på nettet

Som den første danske kommune vil Aalborg kortlægge had på nettet. En ny algoritme, der kan genkende hadefuldt sprog i den offentlige debat, skal analysere tonen online og hjælpe kommunen til at sætte ind med indsatser, der skaber mere tryghed. Projektet er støttet af TrygFonden.


Hver tyvende kommentar i den danske offentlige debat på Facebook er et sprogligt angreb. Politikere, indvandrere, kvinder, udenlandske arbejdere og en lang række andre grupper står for skud. For mange mennesker skaber det utryghed og en lyst til at holde sig langt væk fra online-debatten. 

Det vil Aalborg Kommune nu forsøge at gøre noget ved. I et samarbejde med Nordic Safe Cities og med en bevilling fra TrygFonden er målet at analysere hadet på nettet og sætte gang i nye initiativer, der skal forebygge den hårde tone og skabe mere tryghed.

En af grundstenene i vores demokratiske samfund er, at vi kan ytre os frit og uden frygt for at blive udsat for had og trusler.

Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden,
Konceptet, der har fået navnet Tryg Digital By, er et samarbejde på tværs af politi, region og kommune. Ifølge rådmand for Job- og Velfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein, kan det være en fordel for projektet, da det giver en unik indsigt i det lokale tryghedsarbejde og et solidt fundament for i fællesskab at forstærke de digitale indsatser i kommunen.

Det er et vigtigt område, hvor vi må handle i fællesskab, siger han:

"Borgerne i Aalborg Kommune oplever generelt, at Aalborg er et trygt sted at bo. Også på nettet. Men det er vigtigt, at det fortsætter sådan, og at vi får en bedre forståelse for, hvad der foregår på nettet, så vi kan sætte ind over for den hadefulde tone. Helt ligesom vi altid har gjort det i vores fysiske gader, så skal vi sammen med vores samarbejdspartnere arbejde for, at alle føler sig trygge i vores digitale gader, og at vi når ud til dem, som kan blive fristet af de ekstreme fællesskaber."

Vi skal fremme de sunde samtaler

Projektet skal være med til at give et klart billede af både de hadefulde, men også de sunde samtaler på nettet, hvor gode normer for dialog og anerkendende tale er til stede.

"En af grundstenene i vores demokratiske samfund er, at vi kan ytre os frit og uden frygt for at blive udsat for had og trusler. Derfor er det vigtigt at tage temperaturen på det digitale demokrati og hermed fremme de positive fællesskaber, så danskerne kan føle sig trygge på nettet og ikke afholder sig fra at deltage i den digitale samtale", fortæller Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden, som ser frem til at følge projektet i Aalborg de næste år.

Tryg Digital By-konceptet er udviklet af Nordic Safe Cities, og sammen med 20 andre nordiske byer ser de frem til at bruge deres erfaringer og den nordiske ekspertise til at sætte ind i Aalborg.

"Vi ved, at hvis information står længe usagt, kan det have konsekvensen, at det "sætter sig", påvirker individet, flytter grænserne for, hvad den enkelte opfatter som ekstremt, og normaliserer den hadefulde og ekstreme tale," fortæller vicedirektør i Nordic Safe Cities, Lotte Fast Carlsen.

Tryg Digital By-projektet i Aalborg forventes igangsat i marts 2022 og involverer også de to danske analysebureauer Analyse & Tal og Common Consultancy, som skal udarbejde analysen af det digitale had i Aalborg.

Fakta om hadalgoritmen

  • Analyse & Tal F.M.B.A har med støtte fra TrygFonden udviklet den hidtil mest avancerede dansksprogede algoritme til detektion af angreb i den offentlige debat på de sociale medier.
  • Algoritmen nærmer sig (med en F1 score 0,83) den menneskelige hjernes evne til at detektere og klassificere hadefuldt sprog.
  • Aalborg defineres geografisk online ved at identificere grupper og sider på Facebook, som med sikkerhed relaterer sig til byen – fx sider for lokalpolitikere, aktører i civilsamfundet, lokale grupper med Aalborg som omdrejningspunkt, lokale medier osv. Alle disse sider og grupper er offentlige, og algoritmen anvendes til at gennemgå de store mængder samtaler og kommentarer.
  • Algoritmen er blevet frigivet som open source med det mål, at andre projekter og forskere vil kunne anvende dem til at kortlægge den demokratiske debat. Den kan findes her.

Har du spørgsmål?

Christoffer Elbrønd

Projektchef