Søg støtte

Søg

Nyhed -

40.000 krammebamser til indlagte børn

Det kan være en både overvældende og skræmmende oplevelse for et barn at blive indlagt på et hospital eller specialklinik. Derfor har TrygFonden sendt 40.000 krammebamser afsted til landets børneafdelinger.


Læger i hvide kitler, svære voksenord og ukendte omgivelser kan være en overvældende oplevelse, når man er et barn. Men en blød ven i favnen kan gøre situationen lidt tryggere og oplevelsen lidt lettere. Derfor har TrygFonden siden 2007 uddelt isbjørnebamserne Thea og Theo til landets børneafdelinger, hvor de hjælper børn, der skal igennem behandlingsforløb på hospitaler og specialklinikker.

Det er tydeligt at se, at bamsen gør en forskel, allerede når vi kommer ind ad døren med den

Kristina Møller Madsen, sygeplejerske på Rigshospitalets TraumeCenter

Krammebamsekaravanen har for nyligt leveret 40.000 Thea’er og Theo’er til børneafdelinger over hele landet. Sundhedspersonalet bruger bamserne til at berolige børnene, når de skal undersøges og behandles. Eksempelvis ved scanninger og bedøvelser. Det fortæller Kristina Møller Madsen, der har været sygeplejerske på Rigshospitalets TraumeCenter i 8 år.  

”Det er tydeligt at se, at bamsen gør en forskel, allerede når vi kommer ind ad døren med den. Bamsen bliver en afledning fra den situation, barnet er i, og det hjælper i det ellers lidt svære øjeblik, at de har noget at kramme,” siger Kristina Møller Madsen og fortsætter:

”Børnene bruger bamsen som en tryg ven, de kan holde i hånden, men vi bruger også bamsen til at forberede børnene på deres behandling. Vi gør bamsen til omdrejningspunkt for en historie, hvor vi for eksempel forbinder bamsen og giver den plaster på. Det har en beroligende effekt på børnene, at de ser, hvad der skal ske, før de selv skal igennem det.”

En bamse i favnen giver trøst og tillid

Siden de første krammebamser blev uddelt for 15 år siden i 2007, har TrygFonden løbende indsamlet erfaringer og viden om brugen af bamserne i børnenes behandlingsforløb. En af de helt essentielle erfaringer, TrygFonden har gjort sig, er, at effekten er størst, når bamsen er med hele vejen.

Thea eller Theo bliver en fortrolig ven, der giver støtte, trøst og tryghed i hele forløbet

Galina K. W. Plesner, projektchef i TrygFonden

TrygFondens erfaringer viser også, at krammebamserne gør en stor forskel for sundhedspersonalets mulighed for at hjælpe de små patienter og gøre dem mere trygge ved behandlingen. Og det er noget, de kan genkende på Rigshospitalet, hvor bamsen skaber en fortrolighed mellem barnet og sygeplejersken, fortæller Kristina Møller Madsen. 

”Førstehåndsindtrykket er enormt vigtigt for børnene, og her kan bamsen hjælpe os til at blive fortrolige med børnene. Når vi kommer med bamsen til dem, finder de ud af, at vi måske slet ikke er så farlige, som de troede. Det skaber en tillid, som er vigtig, når vi skal behandle barnet, og så er det dejligt for os som personale at kunne give barnet noget særligt, som gør hele oplevelsen en smule lettere,” siger hun.

Et bæredygtigt løft til Thea og Theo

Sidste år fik krammebamsen et bæredygtigt løft, så snuden og øjnene, der før var lavet af hård plastik, nu er udskiftet med broderi. Og akrylstoffet er udskiftet med lettere stof af 100 procent genvunden polyester fra plastikflasker. Bamsen har dog hverken skiftet blødhed, udseende eller effekt. 

Har du spørgsmål?

Galina K. W. Plesner

Projektchef