Søg støtte

Søg

Netværk - funktionelle lidelser

TrygFonden vil bidrage til, at mennesker med funktionelle lidelser får en bedre hverdag. Der skal bl.a. fortsat forskes i ny viden på området og sikres vidensudveksling. 

Funktionelle lidelser er en folkesygdom, der omfatter lidelser, hvor personen har et eller flere fysiske symptomer, som smerter, træthed, svimmelhed, hjertebanken m.m. Lidelserne gør det svært at have en normal hverdag, men man kender ikke umiddelbart årsagerne bag. Da de ofte rammer tidligt i livet, medfører de meget store omkostninger for den enkelte og for samfundet. Funktionelle lidelser ligger bag en betydelig del af førtidspensioner og sygefravær.

Både biologiske, psykologiske og sociale forhold kan spille en rolle i udviklingen og forværringen af en funktionel lidelse. Der foregår omfattende forskning i Danmark og internationalt i årsagerne til funktionelle lidelser. 

TrygFonden samler årligt aktive forskere inden for funktionelle lidelser med bl.a. relevante embedsmænd inden for social- og arbejdsmarkedsområdet og flere andre. Disse netværksmøder skal bidrage til en god udveksling af information og bedre koordination på området.

TrygFonden har gennemført udredninger og har støttet udviklingen af oplæg til en fremtidig organisering af området. Det har bidraget til, at der er udviklet en klinisk vejledning for almen praksis, at Sundhedsstyrelsen har udgivet anbefalinger om en bedre organisering, og at regionerne planlægger indsatsen mere systematisk på området. 

Har du spørgsmål?

Anders Hede

Forskningschef