Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Knæsmerter stopper mange unges aktivitet - hvad gør vi?

Aalborg Universitet

Om donationen

Knæsmerter er meget udbredt blandt unge og udgør en betydelig årsag til fysisk inaktivitet og udvikling af mere kroniske smerter. De unge bliver af deres egen læge ofte anbefalet at se tiden an, og i mange tilfælde sker der også en hurtig forbedring. Men desværre er der også mange unge, der ikke oplever en forbedring, og får de behandling, kommer den i gang på så sent et tidspunkt, at de unge er kommet ud af form og kan have udviklet mere kroniske smerter. Denne donation skal derfor bruges til at udvikle et screeningsredskab, der kan hjælpe de praktiserende læger til bedre at skelne mellem unge, der vil helbredes spontant og skal opfordres til at holde sig i gang, og unge, der er i risiko for mere kroniske smerter. Sidstnævnte gruppe skal desuden tilbydes et hurtigere og mere intensivt behandlingtilbud. Screeningsværktøjet vil blive testet i et lodtrækningsforsøg med cirka 800 deltagere fra 40-60 lægepraksisser. Formålet med hele projektet er at begrænse den negative effekt, som knæsmerter kan have for unges fysiske aktivitet.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Aalborg Universitet
Støttet beløb
5.130.000 kr., år 2017
Delmål
Klar til livet

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Børn, Unge

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektet er forankret i nationale netværk af forskere og klinikere og danner fundamentet for flere ph.d.-projekter og en realistisk implementeringsevaluering. De udviklede redskaber anvendes i både almen praksis og hospitalssektoren og er efterspurgt i andre forskningsmiljøer. Forankringen blandt unge klinikere er særlig stærk, og der er etableret strukturer, som muliggør fortsat skalering.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektet har i meget høj grad indfriet målet om at udvikle og teste et screeningsværktøj, der kan identificere unge med knæsmerter med risiko for vedvarende gener og støtte differentieret behandling. Værktøjet er udviklet i tæt samarbejde med patienter, klinikere og forskere og er baseret på solide data fra kohortestudier og meta-analyser. Det er testet i en landsdækkende implementeringsindsats og har vist sig brugbart særligt blandt yngre klinikere.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektets længde (2017–2025) har betydet, at nogle data og metoder løbende er blevet opdateret. En tidligere opstart af implementeringsstudiet kunne muligvis have accelereret den kliniske forankring. Desuden har accepten blandt klinikere varieret, hvilket kunne have været adresseret med mere målrettet træning og opfølgning tidligere i forløbet. COVID19 og ændringer i patientforløb skabte ændringer i den kontekst redskabet blev udviklet til - dette havde vi ikke forventet i vores risikoanalyse

Delmål

Klar til livet

Et godt fysisk og mentalt helbred er en grundlæggende forudsætning for børn og unges trivsel og muligheder for at udfolde deres potentiale. Vi vil arbejde for børn og unges mentale trivsel og gode relationer i de tidlige år, at børn og unge ikke bruger tobak, at de drikker mindre alkohol, bevæger sig og sover tilstrækkeligt og er med i fællesskaber.



Mere om vores fokusområde Klar til livet