Søg støtte

Søg

Nyhed -

Forældre er gode til at tale med deres børn om alkohol - men kun få laver aftaler

De fleste hjemmeboende 15-20-årige har talt med deres forældre om alkohol, men kun 29 pct. har aftaler med forældrene om deres alkoholforbrug. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.


Forældre spiller en afgørende rolle, når det kommer til deres børns alkoholvaner. De er rollemodeller, og de kan opstille rammer og regler, som børnene kan være trygge i. I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne angiver 75 pct. af 15-20-årige unge, der bor hjemme, at de har talt med deres forældre om alkohol. Men kun 29 pct. har aftaler med deres forældre om alkohol.

1.000 unge i alderen 15-25 år deltog i undersøgelsen "Unges alkoholvaner i Danmark 2017", der er grundlag for kampagnen.

Peter Dalum, der er projektchef i ’Fuld af liv’-kampagnen, glæder sig over, at alkohol er et emne, der tages op i de fleste danske hjem, der huser en teenager, men han opfordrer endnu flere forældre til at lave aftaler med deres børn.

"Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, har de nogle rammer at forholde sig til. Aftaler kan eksempelvis handle om, hvor meget, de unge må drikke, hvornår de skal være hjemme, eller at de skal ringe, hvis de eller deres venner bliver dårlige eller kommer i andre problemer," siger Peter Dalum.

Aftaler om alkohol virker 

Ifølge undersøgelsen overholder 63 pct. af de unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, for det meste eller altid aftalerne. At så mange unge overholder aftaler om alkohol kan måske hænge sammen med, at de unge gerne vil snakke om alkoholvanerne og lytte til forældrenes råd. Kun 15 pct. af de unge, der taler med og/eller har aftaler med deres forældre om alkohol, synes dårligt om, at forældrene blander sig. 

Det er en klar invitation til forældrene, mener Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden. 

"De unge lytter til deres forældre, og vi ved, at unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre, end unge uden aftaler med forældrene. Derfor er det en god ide at lave en aftale med sit barn om alkohol, hvis man ikke allerede har gjort det, siger Dorte McGugan Pedersen.

Hun tilføjer, at det kan være svært at komme i gang med snakken på en god måde, og at man som forældre først skal tage stilling til sine egne holdninger omkring alkohol. Derfor hjælper ’Fuld af liv’-kampagnen forældre på vej med indsatsen ’Dit barn – din alkoholdning’.

På www.fuldafliv.dk kan forældre søge hjælp og inspiration både inden og efter en snak med deres barn.

Hent rapporten 'Unges alkoholvaner 2017' her.

Dorte McGugan Pedersen

Udviklingschef