Søg støtte

Søg

Nyhed -

Nye tal fra Dansk Hjertestopregister: Danmark firedobler overlevelsen efter hjertestop

I Danmark bliver vi bedre og bedre til at redde mennesker med pludselig hjertestop. Danskerne træder i stigende grad til med hjertelungeredning og hjertestartere.


Hvis en person i dag falder om med hjertestop uden for et hospital i Danmark, er chancen for, at vedkommende overlever, fire gange større end for 18 år siden. Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister.

I 2001 trådte vidner til med livreddende førstehjælp i 19 pct. af tilfældene med hjertestop uden for hospital, og blot 4 pct. overlevede. De nyeste tal for 2018 viser, at vidner nu træder til i 77 pct. af tilfældene med hjertestop, og overlevelsen er helt oppe på 16 pct.

I 2018 fik 5.400 personer hjertestop uden for hospital - 813 af dem overlevede

Tallene viser også, at 9 pct. af personer med hjertestop i 2018 fik stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. Det er en meget positiv udvikling, der særligt er drevet af en stor stigning i anvendelsen af hjertestartere i private hjem, hvor tre ud af fire hjertestop finder sted.

"Med den flotte bystander-rate, vi offentliggør i dag, ser det ud til, at der i stort set alle tilfælde, hvor der ringes 1-1-2, og personalet på vagtcentralen vurderer, at der er tale om et hjertestop, bliver givet livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem. Det er et helt ekstraordinært flot resultat," siger Christian Hassager, overlæge på Rigshospitalet og formand for Dansk Råd for Genoplivning.

Internationalt set ligger Danmark i den absolutte verdenselite, når det gælder om at engagere befolkningen i at træde til, og målt på overlevelsen er Danmark nu fuldt på højde med Seattle, som gennem mange år har været det førende område i verden, når det gælder genoplivning.

Danskerne er engageret som aldrig før

En af grundene til den positive udvikling på hjertestop-området er de frivillige ordninger, som mange danskere engagerer sig i - heriblandt TrygFonden Hjerteløber, der i øjeblikket dækker Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

"Danskernes vilje til at træde til for hinanden er steget nærmest eksplosivt i de seneste 15 år. Det kan man bl.a. se på tilslutningen til de mange frivillige ordninger. Alene i TrygFonden Hjerteløber har vi nu rundet 70.000 frivillige hjerteløbere, og der kommer nye til hver dag, så Danmark er i sandhed blevet en nation af førstehjælpere," siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Når en frivillig downloader Hjerteløber-appen og tilmelder sig, står vedkommende til rådighed for at blive alarmeret ved et hjertestop i nærheden. Den frivillige vil enten skulle løbe direkte til hjertestoppet eller hente den nærmeste tilgængelige hjertestarter og bringe den til stedet.

Du kan også blive Hjerteløber. Læs mere her.

Grethe Thomas

Projektchef