Søg støtte

Søg

Nyhed -

Sig farvel til stangen, mand!

Knap hver 10. cyklist over 65 år er væltet på cyklen - og det kan have store konsekvenser. Men mange ulykker kan undgås, hvis flere vælger en cykel med lav indstigning. Derfor bør seniorerne vælge en cykel uden midterstang. Det vil gøre deres cykeltur mere tryg og sikker.


Danmark er et cykelland, og det holder for de flestes vedkommende hele livet igennem. Cirka syv ud af ti personer over 60 år kører på cykel, og næsten halvdelen af dem cykler mindst en gang om ugen i sommerhalvåret.

Det er godt for den enkeltes sundhed, velvære og mobilitet at blive ved med at træde i pedalerne. Men der er en udfordring: når vi kommer op i årene, stiger antallet af cykleuheld og -skader især på grund af dårligere balance.

Det er vigtigt, at vi forebygger de her uheld, og det kan seniorerne selv være med til ved at vælge en cykel med lav indstigning

René Højer, programchef i TrygFonden

Men det kan man nemt og enkelt gøre noget ved. Først skal man kigge kritisk på, om man har den rette cykel.

"En stor del af uheldene sker, når seniorerne mister balancen, når de skal løfte eller svinge benet højt op for at komme på eller af deres cykel. Derfor skal vi have flere seniorer til at sende cyklen med en midterstang på pension og i stedet vælge en cykel med såkaldt lav indstigning. Så kan de nemmere og mere sikkert hoppe af og på deres cykel," siger Tina Valter Olsen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sikker på cykel - hele livet

Vælg en cykel, du let kan komme af og på. Så sænker du risikoen for at miste balancen.

Hver 10. er faldet på cyklen

Når man ser på ulykkestallene, står det klart, at der er en udfordring. Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker, og ofte er der tale om eneulykker.

I en undersøgelse blandt 1.013 cyklister mellem 65 og 80 år svarer knap hver 10., at han eller hun er væltet på cyklen inden for det seneste år. Omkring halvdelen kom til skade. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

"Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. Mens en ung person måske slipper med knubs og blå mærker, så risikerer en person over 65 år at brække hånden, armen eller hoften. Det er skader, som det kan tage lang tid at komme sig over, og som forringer livskvaliteten. Derfor er det vigtigt, at vi forebygger de her uheld, og det kan seniorerne selv være med til ved at vælge en cykel med lav indstigning," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

 

Gode råd: Sådan kører du sikkert på cykel, når du bliver senior

Det er skønt og sundt at cykle. Så bliv ved så længe som muligt. Med få tiltag kan cykling være både sikkert og trygt, også når du kommer op i årene:

  • Vælg en cykel, der er let at komme af og på.
  • Husk cykelhjelmen. 
  • Gør dig synlig med pangfarver og reflekser.
  • Orienter dig grundigt i vejkryds.
  • Vær opmærksom i trafikken.

Find flere gode råd om sikker cykling for folk over 65 år.

 

Har du spørgsmål?

René Højer

Projektchef