Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hurtig hjælp er afgørende: Kender du symptomerne på stroke?

Hver dag rammes 33 danskere af stroke, der er en blødning eller blodprop i hjernen. Hurtig behandling på hospitalet øger chancerne for at overleve, men mange kender ikke symptomerne og tøver derfor med at ringe 1-1-2. Kender du symptomerne på stroke? Tag testen.


Ved du, hvad du bør gøre, hvis en person tæt på dig pludselig ikke kan bevæge armen? Hvis vedkommende taler usammenhængende? Eller hvis personens mundvig begynder at hænge?

Når en person rammes af et stroke – der er en blødning eller blodprop i hjernen – er det afgørende, at man kommer på hospitalet så hurtigt som muligt, så der kan sættes gang i den rigtige behandling. Desværre kender mange danskere ikke symptomerne på et stroke. Det er sjældent at en person, der rammes af et stroke, selv er i stand til at reagere, og derfor er det vigtigt, at andre træder til og får ringet 1-1-2.

Kender du symptomerne på stroke? Tag testen.

For de fleste er der gode udsigter, hvis man kommer på hospitalet i tide – hvilket er indenfor 4,5 timer efter de første symptomer.

Man skal som pårørende ringe efter ambulancen, hvis man har den mindste mistanke om, at det kan være stroke

Christina Rostrup Kruuse, professor, overlæge og formand i Dansk Råd for Genoplivning

Derfor skal endnu flere kende til symptomerne, så de kan reagere hurtigt.

”Personen med stroke er sjældent i stand til at erkende alvorligheden og vil måske hellere hvile sig på sofaen fremfor at skulle på hospitalet. Men det værste, man kan gøre, er at se tiden an, for så kan der ske uoprettelige skader på hjernen. Derfor skal man som pårørende ringe efter ambulancen, hvis man har den mindste mistanke om, at det kan være stroke,” siger Christina Rostrup Kruuse, der er professor ved KU, overlæge på Rigshospitalet og formand i Dansk Råd for Genoplivning.

Hvis du kan genkende et stroke, kan du redde en hjerne

Det er vigtigt, at danskerne får et større kendskab til stroke og behovet for at reagere hurtigt. I denne film fortæller patienter og pårørende, hvordan de reagerede, da symptomerne på stroke viste sig.

Har du mistanke om stroke?

Stræk

Ring straks 1-1-2, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig oplever nedsat eller manglende kraft i en arm eller et ben.
Test: Løft begge arme eller et ben ad gangen i 10 sekunder. Hvis den ene arm eller det ene ben synker – ring straks 1-1-2.

Snak

Ring straks 1-1-2, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig har usammenhængende sprog, begynder at vrøvle eller ikke kan finde ordene.
Test: Gentag sætningen ”Himlen er blå”. Hvis personen ikke kan få ordene frem, eller de er uforståelige – ring straks 1-1-2.

Smil

Ring straks 1-1-2, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig er svag i den ene side af ansigtet eller virker asymmetrisk i ansigtet.
Test: Prøv at smile. Hvis den ene mundvig ikke bevæger sig – ring straks 1-1-2.

Har du spørgsmål?

Grethe Thomas

Projektchef