Søg støtte

Søg

Nyhed -

Danskerne: Ja tak til højere pris på cigaretter

Det bliver dyrere at ryge. Fra den 1. april stiger prisen på cigaretter, snus og anden tobak. God idé, mener et stort flertal af danskerne. Opbakningen til prisstigninger på tobak vokser – også blandt dem, der selv ryger, viser ny undersøgelse, som bl.a. TrygFonden står bag.


Nej, det er ikke en aprilsnar - fra 1. april stiger prisen på tobak. Fremover skal dem, der vil have en pakke cigaretter med hjem, have 55 kr. op af lommen. Og 1. januar 2022 ryger der endnu en femmer oveni prisen, så den lander på 60 kr.

Et stort flertal i befolkningen støtter de kommende prishop. To ud af tre synes, det er en god idé med 60 kr. for en pakke cigaretter, og kun lidt flere end hver tiende er imod, viser en rundspørge blandt godt 4000 danskere foretaget af Gallup for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og TrygFonden i december 2019.

Prisen har stor betydning for, hvor mange unge, der begynder at ryge. Derfor skal prisen på tobak ikke være børnevenlig.

Jette Juel Bruun, underdirektør i TrygFonden

Også blandt rygerne synes mange, at de nye priser er en god idé. 41 pct. siger ja tak til dyrere tobak. I 2017 var det tal 30 pct.

Færre unge ryger, når prisen stiger

Dyrere tobak er en del af en politisk indsats mod rygning blandt børn og unge. Bortset fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter alle partier prisstigningerne. 

"Vi er glade for opbakningen til højere priser på tobak – både politisk og i befolkningen. For prisen har stor betydning for, hvor mange unge, der begynder at ryge. Derfor skal prisen på tobak ikke være børnevenlig," siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Udover højere priser på tobak har regeringen og dens støttepartier fremlagt en plan mod børn og unges rygning med forslag om bl.a. tobak under disken og røgfri skoletid.

Organisationer: Prisen skal højere op

De mange initiativer bliver hilst velkommen af organisationerne bag undersøgelsen. Men forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak, har et ønske:

"De mange gode tiltag vil uden tvivl betyde, at færre børn og unge begynder at ryge. Men vores ambition er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Hvis vi skal i mål, skal prisen endnu højere op. Gerne til omkring 90 kr. pakken, som i Norge, hvor kun ganske få unge ryger."


 2017 2018 2019
Ikke-rygere der synes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pr. pakke  64% 67% 67%
Ikke-rygere der synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pr. pakke  15% 15% 12%
Rygere der synes godt/meget godt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pr. pakke  30% 36% 41%
Rygere der synes meget dårligt/dårligt om at hæve prisen på cigaretter til 60 kr. pr. pakke  42% 39% 33%

Danskernes holdning til tobak 2020, TNS Gallup for Røgfri Fremtid, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Undersøgelsen blev gennemført i perioden 10. til 31. december 2019. 4074 respondenter i alderen 15+ år deltog i undersøgelsen. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region.

Har du spørgsmål?

Jette Jul Bruun

Underdirektør