”Når jeg kommer hjem og tænker lidt over dagen, kommer jeg i tanke om, at jeg slet ikke har sagt noget hele dagen. Der er heller ikke nogen, der er kommet til mig og spurgt om noget eller sagt godmorgen eller farvel. Dét kan godt give den her følelse af usynlighed.”
Signe, 27 år, fortalte sin personlige historie om ensomhed, da TrygFonden sammen med Mary Fonden i starten af december lancerede Fællesskabsmålingen 2022, som viser, at markant flere danskere har fået det dårligere de senere år.
Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFondenVi har alle har en rolle at spille, for som Signe fortæller, gør selv en lille hilsen en forskel, hvis man føler sig usynlig og ensom
Zoomer man ind på ensomhed, svarer næsten hver 7. i Danmark mellem 18-69 år, at de ’i høj grad eller nogen grad føler sig ensomme’ – og ser man specifikt på de dårligst stillede i vores samfund, er det næsten 9 ud af 10, der svarer bekræftende på samme nedslående spørgsmål.
Det har været nogle hårde år for fællesskabet med gentagne nedlukninger af samfundet og lange perioder, hvor vores mulighed for kontakt til andre mennesker har været begrænset. Når en krise på den måde rammer vores hverdag, er det dem, som i forvejen kæmper med udfordringer i livet, der rammes hårdest – og det kan vi også se i vores måling.
"Vi har som samfund en stor opgave foran os, hvis vi skal vende de senere års negative udvikling. Vi må ikke undervurdere ensomheden – den udspringer af dybereliggende udfordringer i livet, som ofte er komplicerede at løse. Men vi skal samtidig huske, at vi alle har en rolle at spille, for som Signe fortæller, gør selv en lille hilsen en forskel, hvis man føler sig usynlig og ensom,” siger Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden.
Signe har været ensom
Har du nogen nære venner? Mange siger ’nej’
Fællesskabsmålingen tager temperaturen på det sociale liv og fællesskaberne i Danmark. Og ligesom Signe er der desværre flere voksne i vores samfund, der lider sociale afsavn. Ikke overraskende er det dem, der har det sværest, der lider mest – men også i den store brede midtergruppe af voksne i Danmark kan man spore en klar negativ tendens.
På spørgsmålet: Hvor mange nære venner har du?” svarer 25 pct. af de mest udsatte således nul. Det er tæt på en firdobling på fem år, mens det gælder for hver 20. i det, målingen kalder ’risikogruppen’
I Fællesskabsmålingen identificerer forskerne tre grupper i befolkningen, henholdsvis majoritetsgruppen, risikogruppen og eksklusionsgruppen:
Majoritetsgruppen trives grundlæggende og har adgang til de fællesskaber og aktiviteter, som de ønsker.
Risikogruppen har en lavere grad af deltagelse i fællesskaber end flertallet og føler sig oftere ensomme og kæmper oftere med fysiske eller psykiske helbredsproblemer.
Eksklusionsgruppen oplever massive og komplekse fysiske og psykiske helbredsproblemer samt en høj grad af ensomhed og følelse af at være udenfor.
Har du ensomhed tæt på?
Vedkend dig følelsen og vid, at der er noget at gøre
Ensomhed kan være en smertelig følelse, og det kan føles umuligt at komme ud af. Det første skridt kan være at anerkende følelsen og vide, at der er noget at gøre.
Du er ikke alene, men ensomhed er til dels stadig tabubelagt. Det gør, at mange føler sig forkerte eller flove over at opleve ensomhed. Men ensomhed er en helt naturlig følelse, der fortæller om et savn, vi alle kan komme til at opleve. Man er ikke forkert, fordi man oplever ensomhed. Man er et almindeligt menneske, der oplever noget, som kan være svært at handle på.
Forstå din ensomhed og tag udgangspunkt i din situation
Opsøg ligesindede
Vær rummelig overfor dig selv
Find en hobby, der optager dig, og kom fast det samme sted
Gør de ting, du drømmer om, men som du afholder dig fra, fordi du er alene
Gå ud i naturen og brug dine sanser
Lav frivilligt arbejde
Få et kæledyr, og vis det omsorg
Læs skønlitteratur, der skildrer ensomme skæbner
Giv plads til følelsen
Opsøg råd og hjælp, hvis du er trist og fastlåst
Hvis det er alt for svært at handle på følelsen på egen hånd, kan du opsøge hjælp via internettet, telefonrådgivninger, hos egen læge eller eventuelt hos en psykolog. Eventuelt i Psykiatrifondens rådgivning.